Depressie

Fibromyalgie, je zult het maar hebben..

 

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, prikkelbare darmen, hoofdpijn en hevige spierspanning.

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook in je lichaam is niet te vinden dat de aandoening kan verklaren. Het vaststellen van de aandoening vind plaats op basis van een aantal kenmerkende symptomen welke worden ervaren.

Er zijn (nog) geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen  door beweging en rust af te wisselen en een gezonde leefstijl en voedingspatroon na te streven. Ontspanning en goede nachtrust zijn hierbij van groot belang en soms zijn het pijnstillers die op zware dagen wat verlichting bieden.

Fibromyalgie is een vaak zwaar onderschatte ziekte, het is een aandoening waar  moeilijk  mee om te gaan is in het dagelijks leven.  Doordat je de ene dag van de pijn niet weet waar je het moet zoeken . Kan dit de volgende dag mogelijk weer normaal en draaglijk kan zijn. Dit kan er voor zorgen dat ook mensen in hun omgeving privé en op het werk, soms het gevoel hebben geen hoogte te krijgen over het wel en wee van iemand die met deze aandoening belast is. Dit kan leiden tot veel onbegrip en onzekerheid. Juist ook voor hen die aan deze aandoening lijden speelt dit een grote rol in hoe men met deze aandoening om kan gaan. Stel je maar eens voor hoe het is dat geen onderzoek aan kan tonen waar jij zoveel pijn van hebt en je ook ervaart dat deze pijn soms ook zomaar afwezig kan zijn en je weer even zonder pijn kunt leven. Hoe dan? Deze vraag is eigenlijk niet eens goed te beantwoorden, dit kan zorgen voor veel spanning onbegrip en verdriet.

Veel mensen met fibromyalgie raken hierdoor in een isolement en durven bijna geen afspraken te plannen door het grillige verloop van deze pijnlijke ziekte. Het vraag heel veel aanpassing en begrip om te leren omgaan met deze situatie. Wat goed helpt is een goede voorlichting voor betrokkenen en naasten en te leren om te kunnen gaan met de verschillende fasen waarin deze aandoening zich manifesteert.

In mijn praktijk begeleid ik cliënten om te leren gaan met deze aandoening en een nieuwe leefwijze aan te wenden. Vanuit het holistisch principe lichaam leer ik je, geest en ziel in balans te brengen en waar mogelijk biedt ik ondersteuning. Zodat  een situatie kan worden gecreëerd waarin je een weg leert te vinden hier mee om te gaan. Door goed naar de behoeften van het lichaam te luisteren kun je leren het maximale aan kwaliteit uit je leven te halen !

Recente artikelen

Hooggevoeligheid : een gave of een uitdaging?

Hooggevoeligheid kan zowel een uitdaging als een kracht zijn. Veel mensen ervaren overprikkeling en verliezen…

2 weken geleden

Practice what you preach: Een persoonlijke reis naar het luisteren naar mijn eigen grenzen

Luisteren naar je grenzen: van overleven naar veerkracht Veel mensen die een ingrijpende gebeurtenis doormaakten…

4 weken geleden

Help, ik heb vakantieplanning -stress!

Vakantie en de voorpret hoort ontspannend te zijn, toch? Toch rennen veel mensen zich eerst…

1 maand geleden

De Magie van de Voorjaarszon: Meer Energie, Beter Humeur en Hogere Productiviteit

De voorjaarszon heeft een bewezen positief effect op ons humeur, energieniveau en werkprestaties. Meer daglicht…

2 maanden geleden

Een nieuw begin – mijn lange volle haardos

Na jaren van herstel na chemo heb ik eindelijk weer een prachtige, lange haardos. Dit…

3 maanden geleden

“Rouw om het verlies van een relatie: hoe verdriet en zelfreflectie leiden tot persoonlijke groei”

Het verliezen van een relatie kan pijnlijk zijn, maar verdriet en zelfreflectie bieden een unieke…

4 maanden geleden