Selecteer een pagina
Home » Blog » Depressie » Fibromyalgie, je zult het maar hebben..

Fibromyalgie, je zult het maar hebben..

door | 8 nov, 2021 | Depressie, Leefstijl & vitaliteit, Levenskunst, Pijn en psyche, Stressbeheersing, vitaliteit, ziekten

 

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, prikkelbare darmen, hoofdpijn en hevige spierspanning.

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook in je lichaam is niet te vinden dat de aandoening kan verklaren. Het vaststellen van de aandoening vind plaats op basis van een aantal kenmerkende symptomen welke worden ervaren.

Er zijn (nog) geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen  door beweging en rust af te wisselen en een gezonde leefstijl en voedingspatroon na te streven. Ontspanning en goede nachtrust zijn hierbij van groot belang en soms zijn het pijnstillers die op zware dagen wat verlichting bieden.

Fibromyalgie is een vaak zwaar onderschatte ziekte, het is een aandoening waar  moeilijk  mee om te gaan is in het dagelijks leven.  Doordat je de ene dag van de pijn niet weet waar je het moet zoeken . Kan dit de volgende dag mogelijk weer normaal en draaglijk kan zijn. Dit kan er voor zorgen dat ook mensen in hun omgeving privé en op het werk, soms het gevoel hebben geen hoogte te krijgen over het wel en wee van iemand die met deze aandoening belast is. Dit kan leiden tot veel onbegrip en onzekerheid. Juist ook voor hen die aan deze aandoening lijden speelt dit een grote rol in hoe men met deze aandoening om kan gaan. Stel je maar eens voor hoe het is dat geen onderzoek aan kan tonen waar jij zoveel pijn van hebt en je ook ervaart dat deze pijn soms ook zomaar afwezig kan zijn en je weer even zonder pijn kunt leven. Hoe dan? Deze vraag is eigenlijk niet eens goed te beantwoorden, dit kan zorgen voor veel spanning onbegrip en verdriet.

Veel mensen met fibromyalgie raken hierdoor in een isolement en durven bijna geen afspraken te plannen door het grillige verloop van deze pijnlijke ziekte. Het vraag heel veel aanpassing en begrip om te leren omgaan met deze situatie. Wat goed helpt is een goede voorlichting voor betrokkenen en naasten en te leren om te kunnen gaan met de verschillende fasen waarin deze aandoening zich manifesteert.

In mijn praktijk begeleid ik cliënten om te leren gaan met deze aandoening en een nieuwe leefwijze aan te wenden. Vanuit het holistisch principe lichaam leer ik je, geest en ziel in balans te brengen en waar mogelijk biedt ik ondersteuning. Zodat  een situatie kan worden gecreëerd waarin je een weg leert te vinden hier mee om te gaan. Door goed naar de behoeften van het lichaam te luisteren kun je leren het maximale aan kwaliteit uit je leven te halen !

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Gerelateerde artikelen

Leren leven met fibromyalgie

Leren leven met fibromyalgie

Door jouw leefstijl aan te passen en te leven naar wat je wel kunt op de dagen dat je niet geplaagd wordt door pijn en ongemak, is het mogelijk een weg te vinden en weer te kunnen genieten van het leven en deel te nemen aan activiteiten op jouw wijze en jouw tempo.

Lees meer
Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid is eigenlijk de nasleep van een winterdip. Deze vermoeidheid is prima te verhelpen door je zelf als het ware te resetten ,door er op uit te gaan, gezond te eten, meer te bewegen en te ontspannen, leer je weer te genieten van het leven!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin