Leefstijl & vitaliteit

Rouwen op eigen-wijze

Leer te verwerken en niet te vergeten door toepassen van de kracht van herinnering.
De wijze waarop verlies & rouw wordt verwerkt is heel persoonlijk en ieder doet dit op eigen wijze. De periode van rouw bestaat uit 5 fasen welke voor iedereen een andere duur kunnen hebben. Vaak lukt het mensen om gesteund door omgeving en dierbaren door alle fasen heen te komen zonder de hulp van een verlies & rouw therapeut/begeleider in te zetten. In de huidige periode waarin door covid-19 maatregelen men minder bezoek mag ontvangen en allerlei beperkingen er voor zorgen dat er op uit gaan er ook niet eenvoudiger op geworden is. Inmiddels zijn er naast de huidige een op een gesprekken met de verlies en rouw begeleider ook online ondersteunende oplossingen waarbij je een jaar lang wekelijks met verwerkingsopdrachten aan de slag kunt. Aan de hand van wekelijkse opdrachten ga je aan de slag op basis van de kracht van herinneringen, met foto’s,lees, schrijf, muziek, teken, beweging, zoekopdrachten , meditaties en zo wordt een stap voor stap doorlopen rouwproces in beeld gebracht. Een heel persoonlijk proces waar je ieder moment dat jou past aan kunt (ver)werken op een wijze waarbij je zelf actief aandacht geeft aan jouw gevoelens en rouwproces.
De methode heet Lutografie (luto (rouw) grafie (vastleggen) en wanneer je bij Reis van het leven met verlies en rouw begeleiding volgt krijg je gratis een jaar lang toegang tot deze bijzondere methode die veel bijdraagt aan jouw persoonlijk rouwproces. Maak een (vrijblijvende 30 min gratis )afspraak en ontdek de mogelijkheden hoe een goede verlies en rouw verwerking te bewerkstelligen.

De vijf verschillende rouwfases zijn omschreven door psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Hoewel zij deze fases in een bepaalde volgorde omschrijft, hoeft deze volgorde niet strikt gevolgd te worden. Denk dus niet dat je abnormaal bent wanneer je merkt dat deze volgorde niet voor jou geldt. Rouw is te allen tijde een individueel proces!

Ontkenning
De eerste fase van het rouwproces is ontkenning: een algemeen afweermechanisme van ons brein. De waarheid is te erg om te bevatten, dus ontkennen we deze geheel of gedeeltelijk.

Boosheid
Rouwverwerking is méér dan intens verdrietig zijn. Juist bij rouwenden zie je vaak boosheid, boosheid op het lot, de artsen, God, de omgeving… Dit lijkt soms misschien wat vergezocht, maar in feite is het een gezond verdedigingsmechanisme.

Het gevecht aangaan
Veel mensen proberen om hun verlies te verwerken door het gevecht aan te gaan of door zichzelf doelen op te leggen. Het is in deze fase van rouwverwerking dat mensen marathons gaan lopen tegen bepaalde ziektes, een wereldreis maken of vanaf nu echt stoppen met roken.

Depressie
Wanneer nabestaanden gaandeweg tot de ontdekking komen dat ontkennen, boos worden en/of het gevecht aangaan niet helpen om het verlies te verwerken, volgt vaak de depressieve fase. Deze wordt grotendeels veroorzaakt door de machteloosheid die je als rouwende voelt: er is niets, maar dan ook niets, wat je aan het gebeurde kunt veranderen.

Aanvaarding
Hoeveel verdriet en pijn je als nabestaande ook hebt, er komt een dag dat je gaat proberen om het verlies een plaatsje te geven. Dit betekent níet dat je iemand dan niet meer mist of dat je probeert om de overledene te vergeten. Het betekent wél dat je probeert om je leven in te richten zonder de geliefde om je heen.

Delen
Gepubliceerd door:
Petra Kors

Recente artikelen

Hooggevoeligheid : een gave of een uitdaging?

Hooggevoeligheid kan zowel een uitdaging als een kracht zijn. Veel mensen ervaren overprikkeling en verliezen…

3 weken geleden

Practice what you preach: Een persoonlijke reis naar het luisteren naar mijn eigen grenzen

Luisteren naar je grenzen: van overleven naar veerkracht Veel mensen die een ingrijpende gebeurtenis doormaakten…

1 maand geleden

Help, ik heb vakantieplanning -stress!

Vakantie en de voorpret hoort ontspannend te zijn, toch? Toch rennen veel mensen zich eerst…

2 maanden geleden

De Magie van de Voorjaarszon: Meer Energie, Beter Humeur en Hogere Productiviteit

De voorjaarszon heeft een bewezen positief effect op ons humeur, energieniveau en werkprestaties. Meer daglicht…

2 maanden geleden

Een nieuw begin – mijn lange volle haardos

Na jaren van herstel na chemo heb ik eindelijk weer een prachtige, lange haardos. Dit…

3 maanden geleden

“Rouw om het verlies van een relatie: hoe verdriet en zelfreflectie leiden tot persoonlijke groei”

Het verliezen van een relatie kan pijnlijk zijn, maar verdriet en zelfreflectie bieden een unieke…

5 maanden geleden