Home » Petra’s blog » Leefstijl & vitaliteit » Rouwen op eigen-wijze

Leer te verwerken en niet te vergeten door toepassen van de kracht van herinnering.
De wijze waarop verlies & rouw wordt verwerkt is heel persoonlijk en ieder doet dit op eigen wijze. De periode van rouw bestaat uit 5 fasen welke voor iedereen een andere duur kunnen hebben. Vaak lukt het mensen om gesteund door omgeving en dierbaren door alle fasen heen te komen zonder de hulp van een verlies & rouw therapeut/begeleider in te zetten. In de huidige periode waarin door covid-19 maatregelen men minder bezoek mag ontvangen en allerlei beperkingen er voor zorgen dat er op uit gaan er ook niet eenvoudiger op geworden is. Inmiddels zijn er naast de huidige een op een gesprekken met de verlies en rouw begeleider ook online ondersteunende oplossingen waarbij je een jaar lang wekelijks met verwerkingsopdrachten aan de slag kunt. Aan de hand van wekelijkse opdrachten ga je aan de slag op basis van de kracht van herinneringen, met foto’s,lees, schrijf, muziek, teken, beweging, zoekopdrachten , meditaties en zo wordt een stap voor stap doorlopen rouwproces in beeld gebracht. Een heel persoonlijk proces waar je ieder moment dat jou past aan kunt (ver)werken op een wijze waarbij je zelf actief aandacht geeft aan jouw gevoelens en rouwproces.
De methode heet Lutografie (luto (rouw) grafie (vastleggen) en wanneer je bij Reis van het leven met verlies en rouw begeleiding volgt krijg je gratis een jaar lang toegang tot deze bijzondere methode die veel bijdraagt aan jouw persoonlijk rouwproces. Maak een (vrijblijvende 30 min gratis )afspraak en ontdek de mogelijkheden hoe een goede verlies en rouw verwerking te bewerkstelligen.

De vijf verschillende rouwfases zijn omschreven door psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Hoewel zij deze fases in een bepaalde volgorde omschrijft, hoeft deze volgorde niet strikt gevolgd te worden. Denk dus niet dat je abnormaal bent wanneer je merkt dat deze volgorde niet voor jou geldt. Rouw is te allen tijde een individueel proces!

Ontkenning
De eerste fase van het rouwproces is ontkenning: een algemeen afweermechanisme van ons brein. De waarheid is te erg om te bevatten, dus ontkennen we deze geheel of gedeeltelijk.

Boosheid
Rouwverwerking is méér dan intens verdrietig zijn. Juist bij rouwenden zie je vaak boosheid, boosheid op het lot, de artsen, God, de omgeving… Dit lijkt soms misschien wat vergezocht, maar in feite is het een gezond verdedigingsmechanisme.

Het gevecht aangaan
Veel mensen proberen om hun verlies te verwerken door het gevecht aan te gaan of door zichzelf doelen op te leggen. Het is in deze fase van rouwverwerking dat mensen marathons gaan lopen tegen bepaalde ziektes, een wereldreis maken of vanaf nu echt stoppen met roken.

Depressie
Wanneer nabestaanden gaandeweg tot de ontdekking komen dat ontkennen, boos worden en/of het gevecht aangaan niet helpen om het verlies te verwerken, volgt vaak de depressieve fase. Deze wordt grotendeels veroorzaakt door de machteloosheid die je als rouwende voelt: er is niets, maar dan ook niets, wat je aan het gebeurde kunt veranderen.

Aanvaarding
Hoeveel verdriet en pijn je als nabestaande ook hebt, er komt een dag dat je gaat proberen om het verlies een plaatsje te geven. Dit betekent níet dat je iemand dan niet meer mist of dat je probeert om de overledene te vergeten. Het betekent wél dat je probeert om je leven in te richten zonder de geliefde om je heen.

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Stress verminderen met een geheim wapen: de walnoot

Stress verminderen met een geheim wapen: de walnoot

Ontdek hoe walnoten kunnen helpen bij het verminderen van stress. Walnoten zijn rijk aan omega-3 vetzuren, antioxidanten en magnesium, die allemaal een positief effect hebben op het reguleren van stresshormonen. Daarnaast bevatten ze tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van serotonine stimuleert. Leer hoe je walnoten in je dieet kunt opnemen en profiteer van hun stressverminderende voordelen.

lees verder
Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid is eigenlijk de nasleep van een winterdip. Deze vermoeidheid is prima te verhelpen door je zelf als het ware te resetten ,door er op uit te gaan, gezond te eten, meer te bewegen en te ontspannen, leer je weer te genieten van het leven!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin