Home » Petra’s blog » Zingeving » “Balans, zingeving en levenskunst (her)ontdekken door een pauzemoment van de digitale wereld”

“Balans, zingeving en levenskunst (her)ontdekken door een pauzemoment van de digitale wereld”

door | 7 jan, 2024 | Balans, Depressie, Energie, Leefstijl & vitaliteit, Levenskunst, Mental coaching, Positiviteit, Rouwproces, Stressbeheersing, vitaliteit, Zingeving

In de moderne wereld zijn we steeds vaker verbonden met de digitale wereld. We brengen veel tijd door op onze telefoons, tablets en computers, en dit kan soms ten koste gaan van onze zingeving en levenskunst. Het is belangrijk om bewust om te gaan met onze schermtijd en manieren te vinden om meer zingeving en levenskunst te ontdekken zonder volledig afhankelijk te zijn van de digitale wereld.

Een van de eerste stappen die je kunt nemen is het beperken van je schermtijd. Stel grenzen voor jezelf en maak afspraken met jezelf over hoeveel tijd je per dag wilt besteden aan het gebruik van digitale apparaten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bepaalde tijden van de dag volledig schermvrij houdt, zoals tijdens het ontbijt of voor het slapengaan.

Daarnaast is het belangrijk om activiteiten te vinden die je voldoening en zingeving geven zonder dat je digitale apparaten nodig hebt. Dit kan variëren van het lezen van een boek, het maken van kunst, het beoefenen van een sport of het genieten van de natuur. Door jezelf toe te staan om los te koppelen van de digitale wereld en je te richten op andere activiteiten, kun je een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen ervaren.

Het is ook nuttig om bewust te zijn van de invloed van de digitale wereld op je gedachten en gevoelens. Het constante bombardement van informatie en prikkels kan overweldigend zijn en kan leiden tot stress en angst. Neem rgelmatig de tijd om te mediteren, te reflecteren en je gedachten op een rijtje te zetten. Dit kan je helpen om meer in het moment te leven en je bewust te worden van wat echt belangrijk voor je is.

Tot slot is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen de digitale wereld en de echte wereld. Digitale technologie kan ons op veel manieren ten goede komen, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer het tijd is om even afstand te nemen en te genieten van de echte wereld om ons heen.

Kortom, het is mogelijk om meer zingeving en levenskunst te ontdekken zonder volledig afhankelijk te zijn van de digitale wereld. Door bewust om te gaan met onze schermtijd, andere activiteiten te vinden die ons voldoening geven en regelmatig te reflecteren, kunnen we een diepere verbinding met onszelf en de wereld om ons heen ervaren.

 

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Futloos en nergens toe in staat

Futloos en nergens toe in staat

Wanneer je het gevoel hebt totaal geen energie te hebben om nog maar iets te doen, kan er sprake zijn van een overbelasting van jouw persoonlijke energievoorraad. Dit is een serieuze waarschuwing van jouw lichaam!

lees verder
In de knoop door verdriet

In de knoop door verdriet

In de knoop raken door verdriet en pijn in je hart door verlies van een geliefde, kan zeer heftig zijn. Het kan zo overheersen dat je niet meer in staat bent goed te functioneren en je raakt geblokkeerd. Door het verdriet , emoties en gedachten te ontwarren kan weer overzicht ontstaan.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin