Wanneer verlies en rouw jouw pad kruisen..

Het verwerken van een verlies noemen we rouwen en het verloopt vaak in fases die geen vaste volgorde kennen. Hierdoor kun je het ene moment verdriet ervaren en een volgend moment gevoelens van boosheid/ onmacht en zelfs ongeloof beleven.

Een verlies brengt vaak veel verandering mee, dit vraagt tijd voor aanpassing en verwerking. Vaak is er in het begin veel te regelen en is er aandacht van bezoek. Hierdoor lijkt alles wat langs je heen te gaan en is het besef nog onwezenlijk.

Wanneer alle drukte rond het afscheid voorbij is breekt een fase aan waar verschillende emoties elkaar af kunnen wisselen. Dit is een bekend verschijnsel in het rouwverwerkingsproces en door rouwdeskundigen spelen onderstaande 5 rouwfasen tijdens ieder rouwproces een rol.

De rouw fasen volgens Kübler-Ross
  • Ontkenning. Ontkenning is een algemeen afweermechanisme. …
  • Protest (of boosheid) De persoon protesteert tegen de verdrietige ervaring en heeft hierbij veel woede. .
  • Onderhandelen en vechten. …
  • Depressie. …
  • Aanvaarding.

Er is geen tijd of duur gebonden aan deze fasen en ook de volgorde kan per individu verschillend verlopen. Meestal verloopt een rouwproces op deze wijze, soms kun je echter vastlopen in een van de fasen. Wanneer hier sprake van is kan het raadplegen van een verlies & rouw therapeut hulp bieden. Er zijn verschillende methoden om weer uit zo’n blokkade te komen.

Heb jij het gevoel dat je blokkeert in de rouwverwerking? Maak dan een kennismakingsafspraak en ontdek hoe ik jou kan helpen in dit proces.