Home » Petra’s blog » Verlies-rouw-sterven » De impact van verlies

Wanneer je met verlies te maken krijgt en de impact op jouw dagelijks leven.

Bij verlies denk je vaak eerst aan het verliezen van een dierbare. Er zijn echter nog veel meer situaties waarbij sprake is van verlies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verliezen van je baan, relatie, gezondheid, woonplaats of zingeving.

Emoties inzetten

Dit zijn allemaal situaties waarbij er sprake is van verlies en bij verlies horen emoties zoals, verdriet, pijn, onmacht, boosheid, onbegrip, verbazing etc.  Al deze emoties kunnen jou helpen om te herstellen van deze verlieservaring. Wanneer je ze ook werkelijk kunt toelaten en beleven zul je hier ook mee om leren gaan. Het klinkt wellicht heel logisch en toch ook weer niet, want al vroeg worden wij ingeprent dat wij verdriet en boosheid moeten dimmen. Je hebt geleerd er zeker niet de ruimte te geven door het er te laten zijn. In de meeste situaties van verlies kun je jezelf vaak wel herstellen en het een “plek” geven. Wanneer je merkt dat het omgaan met het verlies veel impact heeft op jouw privé , werk en gezondheid dan is het hoog tijd hier aan te werken. Door op verschillende manieren naar verlies te kijken en emoties die je misschien wel hebt onderdrukt de ruimte te leren geven kun je een verlies gaan verwerken.

Hoe doe je dit dan?

Door te erkennen dat een situatie van verlies veel impact heeft op jouw leven, zet je al een belangrijke eerste stap. Door je bewust te worden waar jij je gevoel van verlies voelt en ervaart kun je de emoties die jou kunnen helpen leren in te zetten. Daarnaast kun je ontdekken wat je nodig hebt om met dit verlies om te gaan. Praten over wat je voelt en op welke wijze het jou mogelijk zelfs belemmert in je dagelijks functioneren kan inzicht geven.

Verstoord slaapritme

Wanneer je door verlies ook je slaapritme verstoord ziet worden kan ook je energielevel flink dalen en deze situatie is ook ongewenst. Er zijn veel verschillende manieren om verlies te kunnen verwerken en een plek te geven zodat je weer de balans bij je zelf kunt hervinden.

 

Herken jij jezelf in deze situatie maak een afspraak bij Petra en laat je informeren over de mogelijkheden.

 

 

 

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Burn-on alweer een nieuwe aandoening?

Burn-on alweer een nieuwe aandoening?

Burn-on is eigenlijk een voorstadium van burn-out, wanneer je leert te luisteren naar de signalen van jouw lichaam en geest kun je door deze te (h)erkennen een burn-out voorkomen en tijdig jouw balans leren te herstellen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin