Home » Petra’s blog » Pijn en psyche » SOLK een nieuwe ziekte?
stressbeheersing

SOLK een nieuwe ziekte?

door | 14 jun, 2021 | Hypnotherapie, Pijn en psyche, Stressbeheersing, Trauma / therapie, ziekten

SOLK staat voor: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten en deze komen vaker voor dan u denkt, het is niet altijd mogelijk om een fysieke oorzaak te vinden bij vaak wel serieus heftige klachten. Er wordt steeds vaker een verband gelegd tussen het bewuste en onderbewuste

Pijn klachten welke langer dan enkele weken aanhouden. Bij uitgebreid onderzoek is er geen ziekte of lichamelijke oorzaak/ verklaring voor deze klachten te vinden. Soms wordt wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar is het onduidelijk waarom de klachten zo heftig zijn, en zo lang duren.

Hoe vaak komt SOLK voor?

SOLK komt vaak voor. Van alle klachten waarmee mensen bij de huisarts komen, blijft een derde onverklaard. Meestal gaan deze klachten binnen een paar weken of maanden vanzelf over, maar soms blijven klachten bestaan. Naar schatting heeft zeven procent van de bevolking een somatisch-symptoom- stoornis.
Bij het stellen van de diagnose SOLK hebben vooraf medische onderzoeken op verzoek specialist in een ziekenhuis plaatsgevonden. We spreken van SOLK als er: na het onderzoekstraject in het algemeen ziekenhuis geen somatische oorzaak kan worden gevonden.
Zijn er behandelingen mogelijk?                                                                                                                                          Behandeling van SOLK bestaat Behandelingen bestaan voornamelijk uit ondersteuning op het psychische vlak in de vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT). Daarnaast kan paralel aan dit traject ook fysieke revalidatie worden voorgeschreven. Deze behandeling is geheel gericht op het leren omgaan met uw klachten, zodat u minder lijdt onder deze klachten en u zich minder beperkt voelt in uw dagelijks leven. Ook hypnose kan worden aangewend om vanuit het onderbewustzijn aan de (pijn) klachten te werken.
Er is tevens in een groot aantal gevallen sprake van mogelijke samenhang met PTSS post traumatische stress stoornis als belangrijkste oorzaak. Dit is middels wetenschappelijke onderzoeken meermaals aangetoond en wordt vaak behandeld met Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, dit is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Waarvoor is EMDR bedoeld? Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen en met EMDR therapie kun je deze herinneringen/beelden als het ware resetten waardoor de herinnering vervaagt of zelfs geheel kan verdwijnen.
Heb jij last van niet te verklaren klachten welke al langere tijd bestaan?  Maak een afspraak met Petra Kors in haar praktijk voor een (30 min. gratis) intake gesprek en laat je informeren over de mogelijke behandelingen. Petra heeft veel ervaring in het werken met Cognitieve gedragstherapie, trauma therapie EMDR , hypnotherapie.
 SOLK

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Corona spanning

Corona spanning

Ervaar jij ook steeds meer corona spanning? Je hoeft geen krant open te slaan, geen tv of radio aan te zetten, iemand te spreken of het gaat corona...

lees verder
Vakantie & Stress

Vakantie & Stress

Leer omgaan met stress op vakantie en geniet van een ontspannen vakantie door hulp te zoeken bij een professional. Maak een afspraak in mijn praktijk en creëer de stressvrije vakantie die je verdient.

lees verder
Veerkracht

Veerkracht

Als verlies & rouw therapeut, die ook ervaringsdeskundige is, heeft de auteur persoonlijke verlieservaringen gehad die hebben bijgedragen aan haar groei en ontwikkeling als therapeut op dit gebied. Hoewel ze dit vak niet heeft gekozen vanwege haar persoonlijke ervaringen, hebben deze ervaringen haar wel geholpen om begripvol en empathisch te zijn naar haar cliënten toe. Haar passie is om mensen te helpen bij het verwerken van verlies en rouw en hen te begeleiden op hun weg naar heling en herstel. De auteur is dankbaar dat ze haar eigen ervaringen kan inzetten om anderen te helpen en put kracht uit de wijze woorden van haar grootmoeder: “Het is nooit zo donker of het zal weer licht worden.”

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin