Home » Petra’s blog » Depressie » Rouwverwerking van de kinderen bij echtscheiding

Rouwverwerking van de kinderen bij echtscheiding

door | 10 jan, 2022 | Depressie, Geen categorie, Mental coaching, Pijn en psyche, Relatie/gezin, Trauma / therapie, Verlies-rouw-sterven, ziekten

Wanneer de ouders besluiten te gaan scheiden staat de hele vertrouwde wereld van hun kinderen te wankelen. Er is vaak voorafgaand aan zo’n stap al de nodige spanning vooraf gegaan. En dan hebben we het nog niet over de impact van de nieuwe situatie die gaat komen. Er gebeurt heel veel op het emotionele en op het sociale vlak. Ineens belanden zij in een heel nieuwe setting. En door co-ouderschapsafspraken wonen zij vaak  plots op 2 adressen. Dit betekent heen en weer pendelen, steeds spullen, kleding etc. mee sjouwen. Vriendjes en vriendinnen soms ook niet meer dagelijks in de buurt. Ouders die de afspraken niet altijd in verstandig volwassen overleg weten te maken. Hierdoor worden kinderen ongewild de dupe van een gevoel van heen en weer geslingerd worden. Of nog erger ervaren kinderen het gevoel te moeten kiezen tussen de ouders. Dit alles speelt zich af in vaak een kort tijdsbestek en kan heel zwaar zijn voor betrokken kinderen. Het is dan ook aan te raden om als ouders samen aandacht te geven aan het proces van verlies en rouw waar hun kinderen in terecht komen. Het is voor kinderen heel belangrijk om de ruimte te krijgen om met dit verdriet en verwerking om te leren gaan. Het belang en welzijn van de kinderen zou voorop moeten staan, en spanningsvelden tussen de ouders niet te delen met hen. Wanneer je merkt dat de verwerking en aanpassing wat stroef verloopt voor de kinderen, geef daar dan extra aandacht aan. Je ziet het vaak aan veranderingen in gedrag o.a.: boos worden, vaak huilen, zich terugtrekken, slecht slapen, dromen, problemen op school, slecht eten.. Het is een proces dat in fasen verloopt en begrip en steun van beide ouders is een must. Het inzetten van professionele rouw begeleiding is ook een optie.

 

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Het Belang van Balans: Werk, Privéleven en Gezondheid

Het Belang van Balans: Werk, Privéleven en Gezondheid

In onze drukke wereld is een gezonde balans tussen werk, privéleven en gezondheid essentieel voor welzijn. Het voorkomt burn-out, verhoogt productiviteit, versterkt relaties en bevordert onze fysieke en mentale gezondheid. Door prioriteiten te stellen, een schema te maken, grenzen te stellen, voor zelfzorg te zorgen en flexibel te zijn, kunnen we een evenwichtige levensstijl bereiken. Balans is een voortdurende reis die ons in staat stelt om te gedijen en te genieten van zowel professioneel als persoonlijk succes.

lees verder
Leren leven met fibromyalgie

Leren leven met fibromyalgie

Door jouw leefstijl aan te passen en te leven naar wat je wel kunt op de dagen dat je niet geplaagd wordt door pijn en ongemak, is het mogelijk een weg te vinden en weer te kunnen genieten van het leven en deel te nemen aan activiteiten op jouw wijze en jouw tempo.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin