Selecteer een pagina
Home » Blog » Depressie » Rouwverwerking van de kinderen bij echtscheiding

Rouwverwerking van de kinderen bij echtscheiding

door | 10 jan, 2022 | Depressie, Geen categorie, Mental coaching, Pijn en psyche, Relatie/gezin, Trauma / therapie, Verlies-rouw-sterven, ziekten

Wanneer de ouders besluiten te gaan scheiden staat de hele vertrouwde wereld van hun kinderen te wankelen. Er is vaak voorafgaand aan zo’n stap al de nodige spanning vooraf gegaan. En dan hebben we het nog niet over de impact van de nieuwe situatie die gaat komen. Er gebeurt heel veel op het emotionele en op het sociale vlak. Ineens belanden zij in een heel nieuwe setting. En door co-ouderschapsafspraken wonen zij vaak  plots op 2 adressen. Dit betekent heen en weer pendelen, steeds spullen, kleding etc. mee sjouwen. Vriendjes en vriendinnen soms ook niet meer dagelijks in de buurt. Ouders die de afspraken niet altijd in verstandig volwassen overleg weten te maken. Hierdoor worden kinderen ongewild de dupe van een gevoel van heen en weer geslingerd worden. Of nog erger ervaren kinderen het gevoel te moeten kiezen tussen de ouders. Dit alles speelt zich af in vaak een kort tijdsbestek en kan heel zwaar zijn voor betrokken kinderen. Het is dan ook aan te raden om als ouders samen aandacht te geven aan het proces van verlies en rouw waar hun kinderen in terecht komen. Het is voor kinderen heel belangrijk om de ruimte te krijgen om met dit verdriet en verwerking om te leren gaan. Het belang en welzijn van de kinderen zou voorop moeten staan, en spanningsvelden tussen de ouders niet te delen met hen. Wanneer je merkt dat de verwerking en aanpassing wat stroef verloopt voor de kinderen, geef daar dan extra aandacht aan. Je ziet het vaak aan veranderingen in gedrag o.a.: boos worden, vaak huilen, zich terugtrekken, slecht slapen, dromen, problemen op school, slecht eten.. Het is een proces dat in fasen verloopt en begrip en steun van beide ouders is een must. Het inzetten van professionele rouw begeleiding is ook een optie.

 

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Gerelateerde artikelen

Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid is eigenlijk de nasleep van een winterdip. Deze vermoeidheid is prima te verhelpen door je zelf als het ware te resetten ,door er op uit te gaan, gezond te eten, meer te bewegen en te ontspannen, leer je weer te genieten van het leven!

lees verder
EMDR therapie bij trauma

EMDR therapie bij trauma

Als je iets vervelends hebt meegemaakt, kun je daar veel last van hebben. Misschien slaap je slecht, ben je vaak bang of heb je moeite mensen te vertrouwen. Je voelt je machteloos, want wat er gebeurd is, kun je nu eenmaal niet ongedaan maken. EMDR-therapie kan in dat geval uitkomst bieden. Niet door urenlang te praten, maar op een gestructureerde en gerichte manier de EMDR methode toe te passen voor een snelle effectieve verwerking van jouw nare ervaring.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin