Selecteer een pagina
Home » Blog » Depressie » Paniek en angstaanvallen

 

Paniek en angst aanvallen worden als zeer heftig ervaren. Wie dit ooit heeft meegemaakt, beschrijft het als het gevoel dat hun laatste uur geslagen heeft. Een aanval kan acuut ontstaan en door verschillende situaties worden veroorzaakt. Wanneer je ergens heel erg van schrikt of heel druk om maakt, komt het hormoon adrenaline vrij. Deze stof adrenaline komt in grote hoeveelheden vrij. Meestal in omstandigheden die door het lichaam als (mogelijk) bedreigend voor de overleving worden ervaren. Vaak gaat dit samen met angst en woede. Door dit hormoon gaan je hartslag en bloeddruk omhoog. Je lichaam is klaar om te vechten of vluchten. Vervolgens wordt er een ander hormoon afgegeven, cortisol. Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren, waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht, wordt er meer cortisol aangemaakt. Bij mensen die meteen in actie komen wordt meer adrenaline vrijgemaakt. Deze verschillende reacties roepen soms ook angst en paniek op. Zo’n paniek aanval kan een zeer naar gevoel teweeg brengen ,waardoor men soms zelfs denkt te gaan sterven. Wanneer deze paniek/angstaanvallen zich herhalen, kun je door ademhalingsoefeningen jezelf als het ware weer resetten. Ook kan het helpen om over je angsten te gaan praten en actief te zoeken naar mogelijkheden om deze de baas te kunnen. Ervaar jij klachten als angst en paniek en heb je hulp nodig? Maak een vrijblijvende afspraak met Petra

Methode om angst los te laten en weer rustig te worden.
  1. Adem diep in. Bij de uitademing laat je toe dat spanning wegstroomt. Voel je gezicht ontspannen, je kaakspieren, je schouders zakken. …
  2. Focus op wat je voelt. Merk je nu al een lichte verandering op in je lichaam?
  3. Relativeer. Zeg tegen jezelf ‘Het is oké zoals ik me voel..
  4. Herhaal 2 à 3 keer.

 

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Gerelateerde artikelen

Hormonen & vrouwenkwalen

Hormonen & vrouwenkwalen

Hormonen en vrouwenkwalen kunnen je behoorlijk uit balans doen raken wanneer zij uit balans zijn. Het is mogelijk om je hormonen als het ware te resetten en weer in balans te krijgen en van alle klachten verlost te worden. Een quick scan kan veel informatie over jouw balans geven. Vaak kun je met aanpassing in voeding en leefstijl snel resultaat bereiken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin