Home » Petra’s blog » Depressie » Over winterblues, dipjes en winterdepressie

Over winterblues, dipjes en winterdepressie

door | 24 mrt, 2020 | Depressie

Winter-blues is een verandering in je stemming tijdens de winterperiode
Vaak ontstaat een winter dipje kort na het ingaan van de wintertijd door een tekort aan daglicht, doordat in de winter het aantal lichturen fors minder is en je tijdens de uren dat het wel licht is vaak binnen doorbrengt, bijvoorbeeld op je werk.

Hoe herken je een winter-blues?
Het kost je veel moeite om uit bed te komen en je stemming is allesbehalve opgewekt, soms zelfs depressief, je hebt een gebrek aan energie en eetlust en interesse voor je omgeving. Zelfs al herken je jezelf niet in deze omschrijving dan nog zullen de tips uiterst bruikbaar zijn want al heb je maar een beetje last van de winter-blues dan kunnen deze tips je helpen om je stukken beter te voelen.

Anti-winter-blues tips

Hieronder vind je simpele dingen die je vandaag nog kunt doen om je dip te verminderen.
1. Breng tijd door in de buitenlucht, liefst zo vroeg mogelijk in het eerste daglicht. Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw. Blauw licht remt de productie van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt). Hierdoor word je écht wakker, en verminder je je winter-blues.
2. Zorg sowieso dat je ‘s ochtends wordt blootgesteld aan veel licht. Is het nog niet licht of ben je veel binnen? Tijdens de donkerste dagen zou je s’ochtends een energielamp naast je op tafel/bureau kunnen gebruiken. Het sterke (blauwe) licht bootst daglicht effectief na, waardoor de winter-blues weg blijft.
3. Blijf lekker bewegen. Als het even kan overdag in de buitenlucht. Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op een winter-blues, en maak je hem sowieso minder diep.
4. Vergeet je vitaminen niet. gebruik multivitamine met vitamine D (zonlicht in een potje!).
5. Haal het daglicht binnen in je huis en op je werkplek. Open de gordijnen en schakel de lichten aan.
6. Eet gezond, gevarieerd met veel groenten en weinig suiker.
7. Eet dagelijks een paar walnoten, gebruik gebroken lijnzaad, of slik (plantaardige) omega 3.
8. Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Door een positieve, dankbare stemming vast te houden geef je die winter-blues geen kans.
9. Ga gedurende de (werk)dag een paar keer naar buiten. Een paar minuten daglicht doet wonderen!
10. Mediteer elke dag een paar minuten. Dit helpt je om je leven positiever te benaderen en je problemen in perspectief te plaatsen.
11. Pak de fiets in plaats van de auto: meer daglicht én meer beweging.
12. Zorg dat je je ergens op kunt verheugen. Boek een paar nachten weg, plan een leuk uitstapje, kook een lekkere maaltijd of beloof jezelf iets cadeau te doen over een paar dagen.
13. Drink dagelijks een of twee kopjes sint-janskruid thee. Zeker als je écht merkt dat je humeur achteruit gaat in de winter. Dit kruid helpt je binnen ongeveer twee weken positiever en gelukkiger te worden. Het is als een milde, natuurlijke anti-depressiva. Stem het wel even af met je arts als je medicijnen gebruikt. Het is dan wel natuurlijk – het is sterk spul

[social_warfare]

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Alcohol en schadelijke effecten

Alcohol en schadelijke effecten

Holistisch leven betekent een evenwichtige levensstijl, terwijl alcohol het risico op kanker kan verhogen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de effecten van alcohol en verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gezondheid en welzijn.

lees verder
Rouwverwerking van de kinderen bij echtscheiding

Rouwverwerking van de kinderen bij echtscheiding

Wanneer de ouders besluiten te gaan scheiden staat de hele vertrouwde wereld van hun kinderen te wankelen. Voor hun kinderen is het van serieus belang dat zij de ruimte krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. De communicatie tussen de ouders is hierbij van cruciaal belang. Het besef dat het voor kinderen een situatie van verlies & rouwverwerking is een must.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *