Selecteer een pagina
Home » Blog » Depressie » Wat is een psychosomatische aandoening ?

Wat is een psychosomatische aandoening ?

door | 13 mrt, 2021 | Depressie, Pijn en psyche, Stressbeheersing, Trauma / therapie, Verlies-rouw-sterven, ziekten

Dit is een onderwerp dat ook jouw leven kan raken. Psychosomatiek richt zich op ziektebeelden die zich lichamelijk manifesteren, maar waarbij psychische factoren een belangrijke rol kunnen spelen. Op lichamelijk vlak is er bij psychosomatische klachten meestal geen duidelijke oorzaak aan te tonen. Toch voelen de mensen die hiermee worstelen wel degelijk pijn en gaan ze terecht op zoek naar een goede oplossing of behandeling.Er zijn heel veel aandoeningen waar geen exacte oorzaak voor kan worden gevonden , deze worden verzameld onder de noemer psychosomatische aandoeningen en dit klinkt wel een beetje als een vergaarbak voor ieder ziektebeeld waar geen label aan gehangen kan worden.

Wanneer je de diagnose psychosomatische aandoening krijgt wordt dit vaak ervaren alsof je niet serieus genomen wordt en dat je de klachten zou inbeelden. Alsof je het bewust tussen je oren hebt zitten.. niets is minder waar ,want door de nauwe verbinding van communicatie tussen lichaam en geest kunnen door spanning en stress verwarrende signalen worden afgegeven. Hierdoor kunnen klachten ,veroorzaakt door  spanning een effect hebben als fysieke pijn en klachten.

Voorbeelden van klachten welke vaak het label psychosomatisch krijgen:

Heftige vormen van huiduitslag. Dit kan variëren van jeuk tot het kunnen tintelen van je handen, voeten en benen. Andere psychosomatische pijn die je kunt ervaren is net-, gewricht- en rugpijn, evenals het hebben van een hoge bloeddruk, hoofdpijn en migraine. Maar ook oorsuizen, chronische vermoeidheid, darmkrampen, duizeligheid en fibromyalgie komen voor in het vakje psychosomatische aandoeningen. Allemaal stuk voor stuk zeer vervelende aandoeningen waar je flink last van kunt hebben.

In de holistische geneeskunde kijkt men altijd naar de balans tussen lichaam en geest . Wanneer deze ergens verstoord wordt kun je zoeken naar de onderliggende oorzaak, het lichaam geeft feilloos aan wanneer de verbinding tussen lichaam en geest een verstoring opmerken. Het lichaam wil graag dat je op zoek gaat naar de oorzaak en dat je deze aan kunt pakken. Zodat ook de klachten kunnen verdwijnen in plaats van deze in stand te houden. Wanneer je de balans kunt herstellen zul je ook van je lichamelijke klachten en ongemak bevrijd kunnen worden,

Heb jij last van klachten waar de juiste oorzaak niet voor kan worden vastgesteld? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak en ontdek wat jou blokkeert en belemmert om zonder pijn door het leven te kunnen gaan. De eerste 30 minuten zijn gratis en wellicht kan ik je een behandelplan aanbieden waarmee we jouw aandoening te lijf kunnen gaan.

 

 

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Gerelateerde artikelen

Voorjaars-reset

Voorjaars-reset

  Wordt jij ook zo blij van het zonnetje dat zijn best doet het voorjaar in te luiden ? Heb je jouw kledingkast al omgewoeld om iets draagbaars...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin