Home » Petra’s blog » Covid-19 gevolgen » Voorjaarsmoeheid

Wanneer het voorjaar haar intrede doet, de zon zich vaker laat zien, bloemen en bomen weer ontwaken. Is dit vaak een startsein om zelf ook weer in actie te komen. Maar wat als je last hebt van vermoeidheid ,depressie en hierdoor niet tot actie kunt komen? Dan zou het best eens kunnen dat je last hebt van voorjaarsmoeheid, dit is eigenlijk vaak een nasleep van de voorbije winter. Gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht. Maar ook het missen van balans in je leven privé of werk kunnen invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen zijn enkele van de meest voorkomende klachten die bij dit verschijnsel horen. Er is ook nog een verschil tussen minder energie hebben en nergens meer toe in staat zijn. Mensen die last hebben van de winterdip, zullen opmerken wanneer lichaam en geest in de lente weer blootgesteld worden aan zonlicht. De overgang van de ‘donkere’ winter naar de ‘lichte’ voorjaars periode is dan te groot. De kans op een voorjaarsdip is bij deze mensen dan ook groter en vraagt een aanpak die afgestemd is op deze overgang.

Hoe wordt je weer fit en energiek?

Voorjaarsmoeheid voorkomen of tegengaan lijkt lastig , maar mogelijk valt dat wel mee. Aandacht geven een de fysieke en psychische aspecten van zo’n dip zijn noodzakelijk om weer uit de dip te komen.

Psychische aspecten – de geest

Aspecten als sociale contacten, passiviteit, lusteloosheid, prikkelbaarheid disbalans in jouw privé en werkhoren hier bij. Wat kun je doen als je hierdoor belemmert wordt?

  1. Ga naar buiten. Ook al is het in het beging van het voorjaar  nog wel eens koud.  Je kunt nog steeds je winterjas dragen, wanneer je kiest voor een fikse boswandeling of fietstocht door een mooie omgeving. En ook ff lekker uitwaaien op het strand ,is zeer geschikt om je geest leeg te maken. En is het voor jou toch echt te koud? Een museum bezoeken , een dag shoppen of een indoor activiteit of workshop kan ook zeer ontspannend werken.
  2. Het voorjaar brengt een nieuw seizoen, een frisse start. Kies wat je werkelijk wilt en en kijk daar naar uit. Misschien is het tijd voor een andere baan? Of maak je plannen voor meer sfeer en gezelligheid in je huis?  Zelfs met zeer betaalbare accessoires als kussentjes, kaarsen, decoraties en bloemen kun je een andere sfeer creëren. Je woning opruimen en ventileren, helpt vaak ook om je zorgen te vergeten. En voel je je te moe? Doe het dan in verschillende stappen, je hebt dan ook nog meer tijd om de nieuwe sfeer te bepalen.
  3. Om even je gedachten uit te zetten kun je ook eens een poging doen om te mediteren of yoga oefeningen. Je hoeft hier tegenwoordig ook de deur niet voor uit want er is genoeg te vinden op youtube, in boeken en op internet. Doe dit vlak voor je gaat slapen en blik ook nog een terug op deze dag en ontdek de lichtpuntjes die er vandaag waren.

Fysieke aspect – het lichaam

Aspecten als vermoeidheid, futloosheid en verminderde conditie kunnen ook worden gereset.

  1. Gezonde voeding. Het lijkt cliché , maar voor velen is dit het moeilijkste aspect. En dat terwijl groenten en fruit juist die vitamine en mineralen tekorten  opvangen waar je je zo moe van voelt. Pas eens wat meer variatie verse groenten in kleur- en kruidenmelanges in jouw voeding.
  2. Beweeg. Ik hoor je al zeggen nog zo’n cliché  Je kunt natuurlijk twee keer per week naar de sportschool om je in het zweet te werken, maar wist je dat een half uur wandelen per dag al een groot verschil kan maken?  Ook tuinieren is een prima activiteit, je bent in beweging en lekker in de aarde bezig dat ontspant vanzelf.  Dus kom in beweging en bloei zelf ook weer op!
  3. Volg een reinigingskuur en geef zo je lichaam ook van binnenuit een voorjaarsreset. Er zijn veel recepten voor sapkuren te vinden op internet en een dagje naar de sauna kan ook zeer heilzaam zijn.
  4. Wees matig met alcohol. Natuurlijk kun je een wijntje drinken op een zonovergoten terras, maar beperk je tot een glas. Alcohol kan namelijk een loom gevoel veroorzaken. Kies daarna liever voor een glas water of frisdrank.

 

Leef en geniet van alles wat weer groeit en bloeit in de natuur , laat je verwarmen door de voorjaarszon !

 

Over Petra Kors

Bloggen is voor mij een manier om op doeltreffende wijze informatie te delen over toepassingen en praktijkervaringen in mijn praktijk.
Op deze wijze kan ik wat praktijksituaties schetsen waarin jij je zelf misschien wel herkent en je tot mij zult wenden om een gratis 30 min. consult te plannen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Burn-on alweer een nieuwe aandoening?

Burn-on alweer een nieuwe aandoening?

Burn-on is eigenlijk een voorstadium van burn-out, wanneer je leert te luisteren naar de signalen van jouw lichaam en geest kun je door deze te (h)erkennen een burn-out voorkomen en tijdig jouw balans leren te herstellen.

lees verder
Wat er gebeurt als je denkt dat het gras elders groener is.

Wat er gebeurt als je denkt dat het gras elders groener is.

Soms kan het idee dat het gras elders veel groener is de aanzet zijn naar een verandering in je leven . Gedreven door verschillende oorzaken verwacht men elder iets te vinden wat veel beter,mooier,fijner, positiever is. Een grondig vooronderzoek voordat je een grote onomkeerbare stap gaat zetten in je leven is de boodschap in deze blog

lees verder
“Wereldslaapdag: Het Belang van een Goede Nachtrust voor Gezondheid en Welzijn

“Wereldslaapdag: Het Belang van een Goede Nachtrust voor Gezondheid en Welzijn

Wereldslaapdag benadrukt het belang van een goede nachtrust voor onze gezondheid en welzijn. Een goede slaap is essentieel voor lichaam en geest, helpt bij herstel, verwerking van herinneringen en ondersteunt gezondheidsprocessen. Gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om voldoende kwalitatieve slaap te krijgen door een regelmatig slaapschema, comfortabele slaapomgeving en stressvermindering. Op Wereldslaapdag worden mensen aangemoedigd bewust te worden van het belang van slaap en te streven naar een betere slaapkwaliteit voor een gezonder en gelukkiger leven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin