Aromatherapie

bath-oil-2510793_1920.jpg
 

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren zouden inwerken op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.

Toepassingsgebieden

Huid en haar

Spieren en gewrichten

Hart en vaatstelsel

  • Tegen hoge bloeddruk 
  • Tegen lage bloeddruk 

Luchtwegen

Zenuwstelsel

 

Wijze van toedienen

Er zijn verschillende manieren van toediening (massage, inhalatie, inname door de mond). 

  • Verstuiven: Er wordt een toestel gebruikt om de etherische olie te verstuiven in de lucht. Bij deze techniek wordt de olie niet opgewarmd. 
  • Verdampen: In dit geval wordt de olie opgewarmd tot ze verdampt. Meestal wordt de olie in een beetje water gedaan, waaronder bijvoorbeeld een kaars wordt geplaatst. 
  • Inhalatiebad: Hierbij wordt een beetje etherische olie in heet water gedaan, de dampen worden boven dit bad geïnhaleerd. Hierbij wordt veel meer van de olie opgenomen dan bij verdamping of verstuiven in de ruimte. Wenst men een gezondheidsbevorderend effect kan men de olie niet verwarmen. Koud inhaleren kan ook: men druppelt wat olie op een zakdoekje en snuift de geur op.
  • Kaarsen: In het kaarsvet wordt etherische olie opgenomen die bij het branden weer vrijkomt. 
  • Massage: Etherische oliën worden in kleine hoeveelheden toegevoegd aan een draagolie. Dit mengsel wordt gebruikt om te masseren. Als draagolie worden vette planten oliën gebruikt, zoals zonnebloemolieamandelolie en jojobaolie
  • In bad: De olie wordt toegevoegd aan een badolie of aan een draagolie en in bad gedaan. 
  • Oraal: Omdat etherische oliën meestal sterk geconcentreerde alcoholachtige verbindingen bevatten die de slijmvliezen kunnen irriteren, worden bij orale inname maximaal 1 tot 3 druppels genomen. Bijvoorbeeld een druppeltje etherische olie op de tong of in een capsule. Ook de sterke smaak van bepaalde etherische oliën kan hinderlijk zijn. Daarnaast zal de spijsvertering een deel van de bestanddelen van de olie onwerkzaam maken voordat het haar werk zou kunnen doen. Niet alle etherische olie wordt inwendig gebruikt, sommige zijn te giftig of te sterk irriterend.

 Home > Behandelmethodes > Aromatherapie