Leven met rouw, verlies , verdriet en verandering

Wanneer Verlies je pad kruist, is er het Verdriet dat je raakt en de Verandering waar je mee om moet leren gaan komt daar ook nog bij. Er zijn vele vormen van verlies, en het verdriet heeft voor iedereen iets herkenbaars. Waarom kost het ons dan vaak zoveel moeite om hier uiting aan te geven?

Verlies

Verlies komt op verschillende manieren en vaak op een onverwacht moment voor. Een dierbare overlijdt, je komt in een echtscheiding, je verliest een deel van je gezondheid, je raakt je baan kwijt.

Verlies hoort bij het leven, het kan van het ene op het andere moment je leven ingrijpend veranderen. Verlies verwerken en aanvaarden kost tijd en heeft aandacht nodig.

Rouw

Na verlies komt een periode van rouw. Iedereen rouwt op een eigen manier en iedereen ervaart die rouw op een eigen manier. Soms lijkt het alsof je de enige bent die daar last van heeft. Je kunt bijvoorbeeld gevoelens van verdriet en eenzaamheid accepteren, terwijl je sterke emoties als woede of agressie juist niet durft te laten zien. Je neemt afscheid van het leven zoals het was en waar je aan gehecht was.

Rouw is de achterkant van liefde. Een rouwproces hoort bij een ingrijpend verlies. Rouw is persoonlijk en voor iedereen anders.

Ondersteuning

Verlies en rouw vragen tijd en aandacht. Wanneer je vastloopt in het rouwproces of het te zwaar vindt om het alleen te doen, kan professionele ondersteuning en begeleiding wenselijk zijn. Ik werk op een persoonlijke wijze om samen met jou te onderzoeken hoe je in en na het rouwproces een nieuwe balans en invulling aan je leven kan geven. Je leert beter om te gaan met het verlies.

In een kennismakingsgesprek bespreken we welke manier het beste bij jou past.

 loslaten.jpg

 

Vanwege persoonlijke ervaringen in mijn praktijk en privé situatie , ben ik  misschien juist hierdoor '  verlies ' als een bijzonder aspect van het leven gaan zien. Na het afronden van een aantal opleidingen op het vak gebied van Counseling/ Mediation & Coaching / Verlies en rouwbegeleiding en Psycho oncologische therapie en Vertrouwenspersoon, heb ik mij voorgenomen om aan mijn vak als levensreisbegeleider nog meer vorm en gestalte te gaan geven  Al lange tijd bestond er de wens om ook voor groepen , workshops , thema dagen en meerdaagse activiteiten te organiseren en deze wens is in vervulling gegaan. Laat je informeren over de mogelijkheden.

 



Home > Begeleiding > Rouw Verlies Verdriet Verandering