Home » Petra’s blog » angst en paniek » “Hoe een trauma na vele jaren kan opspelen: Triggers en holistische behandeling”

“Hoe een trauma na vele jaren kan opspelen: Triggers en holistische behandeling”

door | 5 nov, 2023 | angst en paniek, Balans, Depressie, Energie, Leefstijl & vitaliteit, Mental coaching, Pijn en psyche, Trauma / therapie, verdriet, Verlies-rouw-sterven, ziekten

Trauma is een complexe en ingrijpende ervaring die diepe sporen kan achterlaten in iemands leven. Hoewel sommige mensen direct na een traumatische gebeurtenis de impact ervan ervaren, kan het ook voorkomen dat het trauma pas na vele jaren op begint te spelen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het onderdrukken van emoties, het ontbreken van een veilige omgeving om het trauma te verwerken, of het simpelweg niet herkennen van de symptomen als gevolg van het trauma.

Triggers zijn gebeurtenissen, situaties of zelfs gedachten die herinneringen aan het trauma oproepen en daardoor intense emotionele reacties kunnen veroorzaken. Deze triggers kunnen variëren van specifieke geluiden, geuren of beelden tot bepaalde woorden of situaties die doen denken aan de traumatische gebeurtenis. Het kan soms moeilijk zijn om deze triggers te identificeren, vooral als het trauma lang geleden heeft plaatsgevonden.

Behandeling van trauma op een holistische manier houdt in dat er naar het gehele individu wordt gekeken, inclusief de fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten. Het doel is om het trauma te begrijpen en te genezen op alle niveaus van het menselijk bestaan. Hier zijn enkele mogelijke holistische benaderingen voor de behandeling van trauma:

  1. Therapie: Verschillende vormen van therapie kunnen effectief zijn bij het behandelen van trauma, zoals cognitieve gedragstherapie, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en lichaamsgerichte therapieën zoals somatic experiencing. Deze therapieën richten zich op het verwerken van de traumatische herinneringen en het verminderen van de emotionele lading die eraan verbonden is.
  2. Mindfulness en meditatie: Door middel van mindfulness en meditatie kunnen mensen leren om in het moment te zijn en zich bewust te worden van hun gedachten en emoties zonder oordeel. Dit kan helpen om de angst en stress die gepaard gaan met het trauma te verminderen en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen.
  3. Yoga en lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan een krachtig middel zijn om trauma te verwerken. Yoga, in het bijzonder, kan helpen bij het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest, het verminderen van spanning en het bevorderen van ontspanning.
  4. Voeding en supplementen: Een gezond dieet kan bijdragen aan het herstel van trauma. Het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol, en het toevoegen van voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en vitamine B kan helpen bij het reguleren van de stemming en het verminderen van angst.
  5. Creatieve expressie: Het uiten van emoties door middel van kunst, schrijven of muziek kan een helende werking hebben. Creatieve expressie biedt een veilige uitlaatklep om gevoelens te uiten en het trauma te verwerken.

Het is belangrijk op te merken dat iedereen uniek is en dat de behandeling van trauma een persoonlijke benadering vereist. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is essentieel om professionele hulp te zoeken bij het omgaan met trauma en samen te werken met een therapeut of counselor die gespecialiseerd is in traumabehandeling.

Gerelateerde artikelen

Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid is eigenlijk de nasleep van een winterdip. Deze vermoeidheid is prima te verhelpen door je zelf als het ware te resetten ,door er op uit te gaan, gezond te eten, meer te bewegen en te ontspannen, leer je weer te genieten van het leven!

lees verder
Rouwen op eigen-wijze

Rouwen op eigen-wijze

Wanneer je een periode van verlies & rouw goed kunt doormaken zul je in staat zijn het verlies een plek te geven en de herinneringen in je hart voor altijd mee leren te dragen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin